[1725], Σημαντική Έρευνα ‘Ελληνα Επιστήμονα…..   Leave a comment

Ερευνα Ελληνα επιστήμονα μέσα στις 10 σημαντικότερες του 2011.

Απο «Νέους ορίζοντες»//GoodNews//χτες | 04:23

Στη χημική βιομηχανία ανοίγει η έρευνα της ομάδας του Ελληνα Μιχάλη Τσαπατσή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πάνω στην ανάπτυξη των ζεολίθων.
Το έγκριτο επιστημονικό Science την κατέταξε ανάμεσα στα 10 σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2011!

H ανάπτυξη νέων ζεολιθικών μεμβρανών αναμένεται να βρει εφαρμογή σε μεγάλη γκάμα υλικών που χρησιμοποιούνται από την πυρηνική βιομηχανία μέχρι τα απορρυπαντικά.

Τι είναι οι ζεόλιθοι;

Οι φυσικοί ζεόλιθοι είναι πορώδη ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα εφαρμογών, χάρη στην ικανότητά τους να απορροφούν στους πόρους τους κατιόντα -π.χ. νατρίου, καλίου και ασβεστίου. Τα θετικά αυτά ιόντα απορροφώνται μεν από τους πόρους, δε συγκρατούνται όμως σε αυτή τη θέση με ισχυρές δυνάμεις, και μπορούν έτσι να αντικατασταθούν από άλλα ιόντα σε ένα υδατικό διάλυμα.

Αυτό επιτρέπει στους ζεόλιθους να λειτουργούν ως καταλύτες χημικών αντιδράσεων, να απομακρύνουν τα άλατα από το σκληρό νερό, να διαχωρίζουν μόρια ανάλογα με το μέγεθός τους, ή ακόμα και να απομονώνουν οξυγόνο για ιατρική χρήση.

 

Χρησιμοποιούνται ευρέως ως αποσκληρυντικά στα οικιακά απορρυπαντικά, αλλά ακόμα για την απορρόφηση των οσμών στην άμμο για γάτες!

 

Τι είναι όμως αυτό  που κατάφερε να αναδείξει η έρευνα της ομάδας του δρ. Τσαπατσή στο τμήμα Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα;

Ο Ελληνας καθηγητής ανέπτυξε πορώδεις μεμβράνες, με πάχος της τάξης των 200 μόλις νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), οι οποίες λειτουργούν ως ζεόλιθοι με πλήθος νέων υποψήφιων εφαρμογών. Τα ζεολιθικά φύλλα του Τσαπατσή δημιουργήθηκαν με μια ποικιλία τεχνικών, όπως η απολέπιση, η εναπόθεση σε φυσικά υποστρώματα και η δευτεροταγής ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη λεπτότερων ζεολιθικών μεμβρανών κατά παραγγελία «ανοίγει νέους ορίζοντες στη χημική βιομηχανία για αποτελεσματικότερες και ταχύτερες διεργασίες, με χαμηλότερο κόστος, ενεργειακή οικονομία και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος».

Ο καθηγητής Τσαπατσής συνεργάζεται εδώ και μια 5ετία με τον «Δημόκριτο» για την έρευνα στις ζεολιθικές μεμβράνες με τη συμμετοχή του δρ. Γεωργίου Καρανικολού, επιστημονικού συνεργάτη «Μαρί Κιουρί» στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας.

Βιογραφικό

Ο δρ. Τσαπατσής γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και σπούδασε Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του το 1991 στο γνωστό Caltech (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια). Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα από το 2003.

Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων που έχει λάβει είναι το Βραβείο Στρατής Σωτήρχος που του απένειμε το 2005 το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για την καινοτόμο και δημιουργική δράση του.

Τη λίστα με τo επίτευγμα της χρονιάς και τα 9 «αναπληρωματικά» επιτεύγματα συντάσσει κάθε χρόνο ο κυριότερος επιστημονικός φορέας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει και το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Science.

Διαβάστε (στα ελληνικά) τα 10 σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα, όπως τα δημοσίευσε το Science:
http://kakessunitheies.blogspot.com/2011/12/2011-science.html

Posted February 21, 2012 by NearchusGr in Τεχνολογια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: