[1581], Βομβιστική επίθεση στο Ιράν κατα πυρηνικού επιστήμονα   Leave a comment

ΗΠΑ καταδικάζει βομβιστική επίθεση κατά πυρηνικού επιστήμονα   στο Ιράν

Μια μαγνητική βόμβα συνδέθηκε με το αυτοκίνητο από δύο μοτοσικλετιστές, λεει το Ιράν,

BBC., 11 Ιανουαριου του 2012 Τελευταία ενημέρωση στις 19:48 GMT

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την δολοφονία ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στη βόρεια Τεχεράνη.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Tommy Vietor δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “δεν είχε απολύτως καμία σχέση” με την επίθεση.
 Ο Mostafa Ahmadi-Roshan, ο οποίος εργαζόταν στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ, πέθανε μαζί με τον οδηγό του αυτοκινήτου.
Αρκετοί Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες  έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια, με το Ιράν να  κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Και οι δύο αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της υποπτεύονται την Τεχεράνη που κρυφά πραγματοποιεί την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου, αλλά το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχε απολύτως καμία σχέση με αυτό. Καταδικάζουμε έντονα όλες τις πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένων πράξεων βίας, όπως αυτή”, δήλωσε ο κ. Vietor.


Ο Οργανισμος Ατομικής Ενέργειας του Ιράν χαρακτήρισε το δολοφονίες ως «ειδεχθή πράξη».
  Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Mohammad Reza Rahimi, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η βομβιστική επίθεση δεν θα σταματήσει την “προόδο” στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.


Ο κ. Ahmadi-Roshan, 32, ήταν ένας καθηγητής πανεπιστημίου που εποπτεύε ένα τμήμα στο εργοστάσιο της Νατάνζ, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε.
Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο άνδρες σε μια μοτοσικλέτα που συνδέσαν μαγνητική βόμβα στο αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής το πρωί και το πυροδότησαν έξω από  την πανεπιστημιούπολη.


Ο κ. Ahmadi-Roshan πέθανε αμέσως, ενώ ο οδηγός του πέθανε αργότερα απο τα τραύματά του, ανέφερε το Fars  . Ένα τρίτο ατομο εποβατης του Peugeot 405 τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Η έκρηξη άφησε συντρίμμια να κρέμοντε στη γύρω δέντρα.

Το Ιράν λέει ότι η επίθεση ήταν παρόμοια με τη δολοφονία τριών άλλων επιστημόνων κατά τα τελευταία δύο χρόνια.


Ένας ανώτερος υπάλληλος του Ισραήλ χαρακτήρισε την επίθεση ως “εκδίκηση”, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε ποιος την  πραγματοποιησε.

“Δεν ξέρω ποιος πήρε εκδίκηση για το ιρανικό επιστήμονας, αλλά σίγουρα δεν  ρίχνω ουτε ένα δάκρυ», ο εκπρόσωπος του στρατού Ταξίαρχος Gen Yoav Mordechai έγραψε στην επίσημη Facebook σελίδα του.


Η επίθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.
Πυρηνικος παρατηρητης  του ΟΗΕ πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη είχε αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20% στο υπόγειο εργοστάσιο βόρεια Fordo του κοντά στην πόλη Κουμ.


Οι ΗΠΑ είπαν ότι αυτο ήταν “μια περαιτέρω κλιμάκωση” της παραβίασης απο το Ιράν των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με πυρηνικά σχέδια του.
Σε μια περαιτέρω προσπάθεια να συσωρευσουν πίεση κατα του  Ιράν, οι Δυτικοι απεσταλμένοι του ΟΗΕ την Τετάρτη καταδίκασαν το Ιράν για τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο εργοστάσιο Fordo ως “κατάφωρη παραβίαση” των αποφάσεων του ΟΗΕ.


Ο Αναπληρωτής απεσταλμένος της Γαλλίας, Μάρτιν Briens δήλωσε οτι  στην Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς το νέο εργοστάσιο δεν έχει «αξιόπιστη χρήση από τους πολίτες”.

Ο Mostafa Ahmadi-Roshan εργάστηκε στη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ

Ωστόσο, η Barbara Plett του BBC  στον ΟΗΕ λέει μια συμφωνία για νέες κυρώσεις είναι απίθανη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει περάσει έξι ψηφίσματα και τέσσερις γύρους κυρώσεων κατά του Ιράν, παζρ’ ολο που η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να μπλοκάρουν  οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα.


Ο Ρωσοε Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ryabkov είπε νωρίτερα στο δημοσιογραφικού πρακτορείου Itar-Tass  ότι η Μόσχα ήταν σταθερά ενάντια στις οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις στο Ιράν, προσθέτοντας ότι δεν θα βοηθήσει  στη μη διάδοση των πυρηνικών.

Δυτικά έθνη επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε απάντηση, η Τεχεράνη έχει απειλήσει να εμποδίσει την μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον την Τετάρτη ειπε ότι η απειλή  περιγράφεται ως «προκλητική και επικίνδυνη».

ΧΑΡΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝΟΙ ΠΥΡΙΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Massoud Ali Mohammadi Majid Shahriari Fereydoon Abbasi Davani Mostafa Ahmadi Roshan

Interactive map of Tehran


Αναρτήθηκε από Νέαρχος στις 00:50

Posted January 12, 2012 by NearchusGr in Διεθνή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: