[1548] Χριστουγεννα στην Ελλάδα…   Leave a comment

“Τα Χριστούγεννα ματαιώθηκαν στην Ελλάδα” ..γράφουν οι βρετανικοί Times


http://www.inout.gr/attachment.php?attachmentid=74763&d=1325023670
Τετάρτη 28 Δεκ.2011

Ως ένδειξη των όλο και πιο ζοφερών καιρών στη μαστιζόμενη από τη λιτότητα Ελλάδα χαρακτηρίζει την απουσία παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος ο ανταποκριτής των Τάιμς στην Αθήνα.
Η απόφαση, εξηγεί το δημοσίευμα, ήταν του δημάρχου της πόλης στο πνεύμα της συγκράτησης των δαπανών, με αποτέλεσμα ο στολισμός της κεντρικής πλατείας να έχει γίνει με…φωτάκια στα υπάρχοντα δέντρα και κατασκευές μαθητών με ανακυκλωμένα κουτάκια αναψυκτικών.

Παράλληλα επισημαίνεται η απουσία καταναλωτών από τα καταστήματα της οδού Ερμού κατά την περίοδο των εορτών. Όσοι ψώνισαν ξόδεψαν λιγότερα από το συνηθισμένο, αναζητώντας προσφορές και φθηνά προϊόντα. Γενικά σε όλη τη χώρα, προσθέτουν οι Τάιμς, η καταναλωτική κίνηση των Χριστουγέννων ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι καταστηματάρχες περιμένουν το 20% του τζίρου τους να γίνει τις ημέρες των εορτών. Τα ίδια ισχύουν και στους εμπορικούς δρόμους των αθηναϊκών προαστίων, καθώς και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με την Ένωση Καταστηματαρχών Αθήνας οι πωλήσεις των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, στα 9,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή πινακίδες αναρτώνται συνέχεια σε καταστήματα «προς πώληση» ή «προς ενοικίαση».

Ο Γιώργος Ζησιμάτος, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά, δηλώνει στους Τάιμς ότι οι πωλήσεις έχουν καταρρεύσει και η ύφεση βαθαίνει. Οι αγορές στα καταστήματα έχουν μειωθεί κατά 30%-50%, ενώ ιδιαίτερα πλήττονται τα καταστήματα ενδυμάτων με πτώση τζίρου κατά 60%. Προσθέτει ότι 440 καταστήματα έχουν κλείσει φέτος στον Πειραιά.

Ο κ. Ζησιμάτος χαρακτηρίζει τους Έλληνες πολιτικούς ανίκανους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την αγορά, παρά μόνο λιτότητα και φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων, ανεργία και πάγωμα των τραπεζικών δανείων.

Εξάλλου, καταστηματάρχης στην οδό Ερμού δηλώνει ότι η κίνηση είναι σαφώς πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με παλαιότερα έτη, αν και λίγο καλύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ο ανταποκριτής των Τάιμς σχολιάζει επίσης ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων που ξεπερνά το 40%, προκαλεί φόβους εντεινόμενων κοινωνικών ταραχών. Την ίδια ώρα, προσθέτει, αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν στα συσσίτια φιλανθρωπικών οργανώσεων της Εκκλησίας.

Απο: greece-salonika

Posted December 28, 2011 by NearchusGr in Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: