[1533], Ο Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ   Leave a comment

Επαφές Σαμαρά στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Επαφές στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε κατ’ ιδίαν  με τον π. Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζ.Κ.Τρισέ, τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Μ.Ραχόι, τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ.Β. Μαρτένς, τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ κ. Γ.Ντολ και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κέννυ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ  συνάντησε, με πρωτοβουλία του, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Σ. Μπερίσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας. Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον κ. Μπερίσα τον απόλυτο σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, υπογραμμίζοντας ότι η μειονότητα αυτή αποτελεί την καλύτερη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στον κ. Μπερίσα έθεσε επίσης ειδικότερα ζητήματα, που απασχολούν τη μειονότητα, και συζήτησε το ξεμπλοκάρισμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας (ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος).

Όπως αναφέρεται σε nonpaperτης ΝΔ οι ηγέτες του ΕΛΚ, στην έναρξη της συνεδρίασης,  χειροκρότησαν τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και τον συνεχάρησαν, μέσω του Προέδρου Μαρτένς  για την «ηγετική του κίνηση να πρωτοστατήσει στη δημιουργία της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Στο Συνέδριο του ΕΛΚ, εγκρίθηκαν και τρεις τοπολογίες που κατέθεσε η Ν.Δ.

Η πρώτη τροπολογία αφορά την προστασία του ευρωπαίου αγρότη με την ζητείται από τα κράτη -εκτός Ε.Ε.- όπου εισάγονται αγροτικά προϊόντα να τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τους ευρωπαίους αγρότες.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά το θέμα της ΑΟΖ, όπου εγκρίθηκε ενισχυτική τροπολογία στο ψήφισμα του κυπριακού κόμματος ΔηΣυ. Στην τροπολογία ζητείται να ενθαρρύνει η Ευρώπη την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η τρίτη τροπολογία αφορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης,  όπου εγκρίθηκε η παρέμβαση της Ν.Δ. ώστε να υπογράφονται ως προτεραιότητα διακρατικές συμφωνίες -είτε με την Ε.Ε. είτε  μεμονωμένα με τα κράτη μέλη- για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

Σημείωση :

«Κόκκινη» κάρτα στον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έδωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, προκαλώντας την οργή των γειτόνων που άρχισαν τα επιθετικά σχόλια μέσω των κρατικών ΜΜΕ.

Posted December 10, 2011 by NearchusGr in Διεθνή, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: