[1523 ], Ελλάδα : Αγορά γαλλικών φρεγατών…   Leave a comment

Ακύρωση της αγοράς γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα ζητά Γερμανός βουλευτής

kathimerini.gr.., 17-10-11

«Το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία» δήλωσε ο Κλάους Μπάρτελ, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών.

«Στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολεμικά πλοία», δηλώνει ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξοπλισμών Κλάους Μπάρτελ. Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Rundschau, ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής τοποθετείται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που θέλει το Παρίσι να σχεδιάζει να παραδώσει δύο έως και τέσσερις νέες φρεγάτες FREMM στο ελληνικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή την περίοδο να συγκεντρώσει τα 300 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο, το Παρίσι προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην ελληνική κυβέρνηση τις φρεγάτες για πέντε χρόνια δωρεάν. Μόλις τότε θα πρέπει τα πλοία, που κατασκευάστηκαν στο κρατικό ναυπηγείο DCNS, να πληρωθούν με μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ τιμή ή σε διαφορετική περίπτωση να αποκτηθούν από το γαλλικό ναυτικό.

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, η υποτιθέμενη συμφωνία προκαλεί τις αντιδράσεις των Γερμανών ανταγωνιστών, οι οποίοι επιδιώκουν εδώ και καιρό να διασφαλίσουν την ανάθεση της παραγγελίας. Σε επιστολή του προς την καγκελάριο Μέρκελ ο εκπρόσωπος του ομίλου ThyssenKrupp επικρίνει το γεγονός ότι τα πλοία σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα πληρωθούν στο τέλος από τον Γερμανό φορολογούμενο. «Ενώ τα γερμανικά ναυπηγεία δεν έλαβαν καμία παραγγελία, η DCNS και τα ελληνικά ναυπηγεία θα επιδοτηθούν και μάλιστα με γερμανικά χρήματα και θα κρατηθούν στη ζωή», αναφέρει ο μάνατζερ εξοπλισμών, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση και των Γερμανών Πρασίνων. «Ανεξαρτήτως από το που προέρχονται, δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην Ελλάδα προϊόντα στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξοπλισμών Κάτια Κόιλ.

Ο πολιτικός του SPD Ούβε Μπεκμάιερ εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία. «Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει το φίλο της το Σαρκοζί», δηλώνει. Από ένα εσωτερικό έγγραφο της Thyssen συμπεραίνεται ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία συνιστά πιθανότατα παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου περί επιχορηγήσεων και αναθέσεων. Επισήμως πάντως ο όμιλος δεν θέλησε να σχολιάσει την περίπτωση.

Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, σχολιάζει το Der Spiegel.

http://www.kathimerini.gr.,με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Posted October 17, 2011 by NearchusGr in Αμυντικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: